Nike kunne ha betalt 116 millioner kroner mer i norsk skatt: rapport

Nike kunne ha betalt 116 millioner kroner mer i norsk skatt: rapport

Sportsgigant Nike kunne ha betalt 116 millioner kroner mer i norske skatter hvis det hadde rapportert om all omsetning og fortjeneste på land, ifølge en rapport.
Avis Aftenposten rapporterte mandag at Nike hadde betalt lav skatt i forhold til inntektene i det skandinaviske landet, etter å ha analysert selskapets regnskap fra perioden 2007 til 2015.

Skatteberegningene, som bygger på premisset om at Nike er like lønnsomt i Norge som det er i utlandet, viser fortjenestemarginene verdt 116 millioner kroner mer i skatt enn beløpet som faktisk ble betalt, ifølge rapporten.

Selskapet rapporterte et overskudd på 73 millioner kroner (7,7 millioner euro) mellom 2007 og 2015, noe som resulterte i skatteutbetalinger på 21 millioner kroner, ifølge Aftenpostens rapport.

Men avisen estimerte den faktiske fortjenestemarginen til å være 483 millioner kroner – noe som ville ha medført at en skattesum på 137 millioner kroner skulle forfalle.

Nike Norway sa at spørsmål angående sine skattebetalinger skal rettes til sitt sentrale hovedkvarter.

“Nike opererer i samsvar med skatteregler, og vi sikrer at våre selvangivelser er komplette og i samsvar med måten vi handler, investerer og skaper arbeidsplasser på. Gjennom sysselsetting, økonomisk aktivitet og betalt skatt, er Nike en betydelig bidragsyter i mange økonomier over hele verden, sier selskapet til Aftenposten via e-post.

Ifølge avisens beregninger går 82 ut av hver 1000 kroner brukt på Nike sko i selskapets egne forretninger eller nettbutikker til lønn, leie og andre kostnader i Norge, mens fire kroner er betalt i skatt.

Flere internasjonale medier publiserte rapporter basert på lekkasje kjent som “Paradise Papers”, hovedsakelig fra Bermuda-baserte offshore finansfirma Appleby, på søndag kveld.

Materialet ble først lekket til tysk avis Süddeutsche Zeitung, som deretter delte det med medieorganisasjoner tilknyttet International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), inkludert Aftenposten.

Det samme nettverket rapporterte forrige års Panama Papers lekkasjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *